Endometrioza jest chorobą przewlekłą, estrogenozależną którą definiujemy jako nieprawidłowe umiejscowienie błony śluzowej macicy poza miejscami jej naturalnego występowania.

Choroba dotyka około 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Dane te są prawdopodobnie niedoszacowane, gdyż diagnoza często jest znaczenie opóźniona.

Średni czas od początku objawów do ostatecznego rozpoznania choroby wynosi aż 7-8 lat. Szacuje się, że choroba odpowiada za 40-50% problemów z płodnością u kobiet. Dieta w endometriozie owiana jest wieloma mitami dlatego dziś zajmiemy się udowodnionymi faktami.

Przyczyny endometriozy

Istnieje wiele teorii dotyczących jej powstawania i stanowią przedmiot aktualnych badań. Teorię brane pod uwagę przez naukowców mówią o menstruacji wstecznej, czynnikach genetycznych, immunologicznych, anatomicznych, hormonalnych i środowiskowych czy zjawisku metaplazji. Genetyczne przyczyny potwierdzają badania chorych kobiet wykazano, że endometrioza występuje 5 krotnie częściej u rodzeństwa niż osób niespokrewnionych.

Endometrioza charakteryzuje się nasilonym stanem zapalny który będzie wiązał się z nasileniem dolegliwości bólowych oraz stymulacją angiogenezy. Czyli procesem, który odpowiada za implantację i wzrost zmian endometrialnych.

Stres oksydacyjny to zaburzona równowaga między czynnikami utleniającymi, a przeciwutleniającymi. Dlatego może on być kolejnym czynnikiem odpowiedzialnym za utrzymywanie się stanu zapalnego oraz mieć wpływ na rozwój endometriozy.

Sam stan zapalny jest tematem wielu badań. Założeniem diety przeciwzapalnej jest minimalizowanie długotrwałego stanu zapalnego i choć brakuje konkretnych danych i zaleceń dotyczących wprowadzenia jej w endometriozie wydaje się to zasadne.

Tematyka dietoterapii w endometriozie jest przedmiotem coraz większego zainteresowania wśród badaczy.

Dieta w endometriozie:

  • Warto szczególnie zwrócić uwagę na spożycie kwasów omega 3
  • Wskazane wydaje się ograniczenie spożycia produktów bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych (np. słodycze, wyroby cukiernicze czy produkty wysoko przetworzone) oraz tłuszczów nasyconych.
  • W miarę możliwości ograniczenie spożycia mięsa czerwonego.
  • Optymalizacja spożycia wapnia, magnezu i witaminy D.
  • Odpowiednia podaż warzyw i owoców.
  • Spożycie nabiału wydaje się mieć pozytywne skutki.
  • Do rozważenia po ewentualnej diagnostyce: dieta bezglutenowa bądź dieta LOWFODMAP.
  • Ostrożność w zakresie kontaktu z ksenoestrogenami występującymi żywności bądź środowisku.
  •  Ze względu na fakt, że spożycie alkoholu jest potencjalnym czynnikiem, ryzyka rozwoju endometriozy wskazane jest jego ograniczenie.

Podsumowując żywienie i suplementacja powinny być ustalone indywidualnie, ponieważ każdy przypadek wymaga dokładnej analizy wyników badań, wprowadzonego leczenia, stylu życia, żywienia czy objawów.

Dlatego jeżeli potrzebujesz wsparcia w zakresie diety i suplementacji w endometriozie zapraszam Cię do skorzystania ze współpracy indywidualnej. Ponieważ optymalne żywienie i suplementacją pomogą Ci ograniczyć objawy bólowe, zmniejszyć stan zapalny, a także poprawić Twoje samopoczucie.